AlbumAlbum   Soalan LazimSoalan Lazim   CarianCarian   Senarai ahliSenarai ahli   Kumpulan PenggunaKumpulan Pengguna 
 DaftarDaftar   Daftar MasukDaftar Masuk 
Waktu sekarang ialah Jumaat 28 Nov 2014, 10:42
Semua masa adalah dalam UTC + 8
Lihat mesej sejak kunjungan terakhir
Lihat mesej yang tidak berjawab
 Halaman Utama » TATATERTIB & ETIKA FORUM JAWI DAN SENI KHAT » Cadangan / Idea Baru untuk Jawi dan Senikhat
Aplikasi Interaktif Menulis/Menyusun Khat Thuluth
Hantar topik baru   Balas topik ini Lihat topik sebelumnyaLihat topik berikutnya
Halaman 1 daripada 2 [14 Posts]   Pergi ke halaman: 1, 2 Berikutnya
Penulis Mesej
webmaster
Tuan Punya

Daftar: 30 Mei 2006
Mesej: 168
Lokasi: at Senikhat.net
 Aplikasi Interaktif Menulis/Menyusun Khat Thuluth

Skrg bz tgh buat research membangunkan aplikasi flash yang boleh seseorang menyusun apa2 ayat dgn khat thuluth...

Ia bukan menggunakan font thuluth yang ada tu...yang tu dh tak boleh ubah bentuknya..selari saja..

Dengan aplikasi ni kita boleh saja atur satu demi satu huruf beserta ngan baris dan hiasanya sekali tanpa perlu menghabiskan dakwat.. yang perlu kreativiti susun atur khat thuluth sahaja.. MENARIK BUKAN!

Aplikasi ini akan mempunyai kebanyakkan bentuk bagi setiap 28 hurf iaitu bagi sambungan awal, tengah, dan akhir.. juga sambungan2 khas bagi sesuatu hurf.. cuma perlu DRAG & DROP..

Apa pun tak tahu bila nak siap lagi.. skrg baaru tgh trace hurf.. nak lukis balik setiap huruf bukan la keja mudah semudah membaca tulisan ini.. tapi rasanya boleh di buat aplikasi itu..

Nanti saya akan releasekan versi BETA untuk dicuba oleh khattat yang ada di sini dahulu... masa akan menentukan bila.. TGGUuu
_________________
www.Senikhat.net -- Sumber Kaligrafi, Khat Malaysia
www.Ejawi.net -- Portal Komuniti Jawi Seantereo
ايجاوي نيت دان سني خط

MesejTelah dihantar pada: Ahad 03 Sept 2006, 12:52
  Lihat Profail Pengguna Ini Hantar Mesej peribadi Hantar email Lawat Laman Web Pengguna Ni Yahoo Messenger    Kembali Ke Atas 
alshadid
Khattat Junior

Daftar: 24 Jul 2006
Mesej: 17
sayae sokong!!1

memang besh inisiatif yang webmaster ni wat yek.....tak sangke ade gak orang yang berani untuk memajukan diri dan ummah....amin....mmmm saye ade terpikir gak..nape kite tak ajar para komuniti @ orang awam blaja seni khat ni melalui FLASH...ye la kan memang payah nak wat lenggokan huruf khat,kecondongan die....dan pelbagai lagi lah...saya dah 'merantau' banyak website tapi setakat ni saye tak jumpe lagi...kat sakkal pun tak jumpe....yang ade cume flash cara nak tulis huruf arab je lah....itupun melalui kaedah biase....saya sedia untuk berganding bahu bagi sesape yang bole merealisasikan pandangan ini.....kalo ade kesempatan.....Smile

MesejTelah dihantar pada: Ahad 03 Sept 2006, 18:52
  Lihat Profail Pengguna Ini Hantar Mesej peribadi    Kembali Ke Atas 
Firdaus™
Khattat Senior


Daftar: 05 Jun 2006
Mesej: 263
Lokasi: Masjid Tanah, Melaka
Aplikasi flash...huu...payah nak buat sebenarnya tuh...orang yang betul-betul pakar biasanya yang mampu...ana pun setakat nak buat video pendek tu bolehla lagi...tapi untuk aplikasi macam nik mad buat ni sungguh mencabar....apa pun semoga berjaya pada nik mad...kalau dah keluar versi beta tu bagusla...ana promosi kat orang suruh cuba...hehe:)
_________________

flickr™

MesejTelah dihantar pada: Isnin 04 Sept 2006, 09:03
  Lihat Profail Pengguna Ini Hantar Mesej peribadi Lawat Laman Web Pengguna Ni Yahoo Messenger    Kembali Ke Atas 
webmaster
Tuan Punya

Daftar: 30 Mei 2006
Mesej: 168
Lokasi: at Senikhat.net
hehe ada reaksi positif nampaknya... ianya sebenarnya bukan aplikasi sangat pun, tapi mungkin macam permainan susun gambar tu... semua bentuk huruf dah siap disediakan, kita hanya perlu susun mengikut ayat yang kita nak saja...

mungkin kita boleh print keluar atau print screen untuk paste ke photoshop... setakat ni kalau nak bagi save dalam mana2 format tak boleh lagi.. mungkin yang tu kene buat dalam program lain..

dengan cara ini, bagi mereka yang mempunyai tulisan yang tidak brape 'comel' untuk dipertontonkan, mungkin cara ni boleh membantu..

Setakat ni pun saya tak jumpa aplikasi interaktif yang betul2 mengajar khat dengan kaedah yang betul..

apa nak buat, saya ni suka buat benda yang orang malas nak buat... Wink
_________________
www.Senikhat.net -- Sumber Kaligrafi, Khat Malaysia
www.Ejawi.net -- Portal Komuniti Jawi Seantereo
ايجاوي نيت دان سني خط

MesejTelah dihantar pada: Isnin 04 Sept 2006, 09:41
  Lihat Profail Pengguna Ini Hantar Mesej peribadi Hantar email Lawat Laman Web Pengguna Ni Yahoo Messenger    Kembali Ke Atas 
Firdaus™
Khattat Senior


Daftar: 05 Jun 2006
Mesej: 263
Lokasi: Masjid Tanah, Melaka
betul tu..betul tu...bagusla nik...satu usaha yang baik...ana pun tak terpikir benda ni...biasanya untuk flash orang buat short video, presentation, web...tapi nik kreatif sikit...hehe...kirenya bayangan untuk aplikasi khat ni macam main game guna flash la ye...menarik tu...nanti lama-lama boleh bangunkan permainan interaktif berasaskan flash dalam tulisan jawi untuk kanak-kanak ke...boleh promosi satu Malaysia tu...hehe:)
_________________

flickr™

MesejTelah dihantar pada: Isnin 04 Sept 2006, 11:56
  Lihat Profail Pengguna Ini Hantar Mesej peribadi Lawat Laman Web Pengguna Ni Yahoo Messenger    Kembali Ke Atas 
arkurni
Khattat Senior

Daftar: 09 Jun 2006
Mesej: 98
Lokasi: PETALING JAYA
..wah,,,teknik nih yg pertama di dunia..tak pernah saya jumpa..sebenonya..ana pernah terfikir benda ni..macam ada telepati pulak//hehe..khat kufi memang ada komputer..tapi bukan semua cabangnya..sebab tu org jarang berlatih khat kufi..tapi .thuluth seninya tinggi..lekoknya..halusnya..hujungnya dan tajamnya..kalau webmaster boleh buat thlulth dan thuluth jali..memang mantap!!tapi handwriting tetap ada seninya,,jangan lupa!! Wink
_________________
KHAT PENGHULU FIKIRAN

MesejTelah dihantar pada: Isnin 04 Sept 2006, 11:59
  Lihat Profail Pengguna Ini Hantar Mesej peribadi Hantar email    Kembali Ke Atas 
webmaster
Tuan Punya

Daftar: 30 Mei 2006
Mesej: 168
Lokasi: at Senikhat.net
mmg nak buat yang boleh sampai jali... rasanya tak mustahil pun... cuma perlu kreatif saja... macam huruf alif.. kita boleh tentukan tinggi mana yang dia perlukan. Jadi kalau nak buat bentuk bulat ke, panjang ke.. rasanya boleh..

Sebab tu saya rasa perlu sediakan LIBRARY/CAST yang menyimpan semua bentuk huruf2. Jadi apabila diperlukan, huruf tersebut diambil dalam library yang disediakan.. cuma di sini saya bimbang akan copyright tulisan saja, tapi saya dh trace.. kalu gitu mcm mane ek...

Saya tak buat dia automatik susun.. mcm kita masukkan perkataan yang kemudian dia susun automatik... nik hanya buat mcm permainan kanak-kanak saja.. siap boleh tukar color setiap huruf lagi..hehe.. mcm tu lebih bebas berkreativiti... Laughing
_________________
www.Senikhat.net -- Sumber Kaligrafi, Khat Malaysia
www.Ejawi.net -- Portal Komuniti Jawi Seantereo
ايجاوي نيت دان سني خط

MesejTelah dihantar pada: Isnin 04 Sept 2006, 13:24
  Lihat Profail Pengguna Ini Hantar Mesej peribadi Hantar email Lawat Laman Web Pengguna Ni Yahoo Messenger    Kembali Ke Atas 
Firdaus™
Khattat Senior


Daftar: 05 Jun 2006
Mesej: 263
Lokasi: Masjid Tanah, Melaka
ohh..maknanya kita akan menyusun secara manual la ye...kan nik?...hmm...tengah pikir mesti untuk satu-satu huruf tu ada banyak bentuk kan, dan kemudian ikut kreativiti khattat untuk menentukan bentuk mana yang sesuai semasa penyusunannya...menganai baris dan ragam hiasnya ada jugak ke?Smile
_________________

flickr™

MesejTelah dihantar pada: Isnin 04 Sept 2006, 13:57
  Lihat Profail Pengguna Ini Hantar Mesej peribadi Lawat Laman Web Pengguna Ni Yahoo Messenger    Kembali Ke Atas 
arkurni
Khattat Senior

Daftar: 09 Jun 2006
Mesej: 98
Lokasi: PETALING JAYA
jadi...khat ni utk kanak-kanak ke?berwarna-warni.. Laughing
_________________
KHAT PENGHULU FIKIRAN

MesejTelah dihantar pada: Selasa 05 Sept 2006, 09:34
  Lihat Profail Pengguna Ini Hantar Mesej peribadi Hantar email    Kembali Ke Atas 
webmaster
Tuan Punya

Daftar: 30 Mei 2006
Mesej: 168
Lokasi: at Senikhat.net
ye..mmg kene susun manual... computer is more logical than creative! .. sbb tu saya kata ianya akan ada LIBRARY utk simpan semua huruf tunggal, initial, middle dan last. baris ngan hiasannya skali..

warna boleh diubah pasal pasal guna konsep VECTOR, sbb tu saya buat dalam flash.. mmg sesuai utk semua ... malah boleh print keluar lagi.. huruf tak pecah2 apabila dibesarkan...

mungkin sikit masa lagi akan keluar versi profesional lak.. mungkin boleh diberi nama sebagai Khat/Thuluth Builder atau Thuluth Creator. Mungkin yang ni dh mcm software photoshop. Tak ke menarik kalau boleh buat mcm tu...

yang tulis tu, tulisla.. mcm sekarang la, kalau dulu seni jahitan tu pada tangan, tapi sekarang semua dh pakai mesin.. kadang2 masa akan mengubah segalanya...
_________________
www.Senikhat.net -- Sumber Kaligrafi, Khat Malaysia
www.Ejawi.net -- Portal Komuniti Jawi Seantereo
ايجاوي نيت دان سني خط

MesejTelah dihantar pada: Selasa 05 Sept 2006, 10:07
  Lihat Profail Pengguna Ini Hantar Mesej peribadi Hantar email Lawat Laman Web Pengguna Ni Yahoo Messenger    Kembali Ke Atas 
Paparkan topik yang terdahulu:   Susun mengikut:   
Halaman 1 daripada 2 [14 Posts]   Pergi ke halaman: 1, 2 Berikutnya
Hantar topik baru   Balas topik ini Lihat topik sebelumnyaLihat topik berikutnya
 Halaman Utama » TATATERTIB & ETIKA FORUM JAWI DAN SENI KHAT » Cadangan / Idea Baru untuk Jawi dan Senikhat
Pergi ke:  

Anda tidak boleh hantar topik baru
Anda tidak boleh balas topik
Anda tidak boleh ubah mesej anda
Anda tidak boleh padam mesej anda
Anda tidak boleh mengundi disini


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.4385s ][ Queries: 23 (0.0500s) ][ GZIP on - Debug on ]